• Ag testy

          • Vážení rodičia,

            od 16.3.2022 si môžete v škole vyzdvihnúť sadu ag testov na domáce testovanie.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • V utorok 8.3.2022 sa uskutočnilo školské kolo literárnej súťaže: „ Hviezdoslavov Kubín.“

            Tu sú výhercovia:

            1. miesto: Riško Baláž                                       2. ročník

            2. miesto: Eliáško Fiľo                                       3. ročník

            3. miesto: Sofinka Balážová a Janko Zigo       4. ročník

             

            Všetkým srdečne gratulujeme!

             

          • Polámané jazýčky

          • V pondelok 14.3.2022 sme si dali súťaž v  hovorení jazykolamov s názvom: „ Polámané jazýčky“. Deti súťažili po ročníkoch.

            Tu sú výhercovia:

            1. ročník: Dominik Minarič

            (A tie vrabce z toho tŕnia, štrng, brnk do druhého tŕnia.)

            2. ročník: Mirko Stojkovič

            (Mama má málo maku.)

            3. ročník: Paťko Michalec

            (Mama má málo maku.)

            4. ročník: Sofinka Balážová

            (A tie vrabce z toho tŕnia, štrng, brnk do druhého tŕnia.)

             

            Všetkým srdečne gratulujeme!

          • Najdivnejšie slovo

          • Ďalšou aktivitou v rámci projektu: „Chcem byť s knihou kamarát“, si tentokrát deti mali pripraviť slovo, ktoré je podľa nich v slovenčine najdivnejšie. Asi sa nikto z nás nebude diviť, že najčastejším slovom bolo slovo:

            1. VOJNA

            2. KORONA

            a potom: piadimužík, pidimužík, Putin, fúrik, okupácia, evakuácia, cep, tágo, ježibaba, šnuptichel, prasa, čert, maškara, nanuk, nenávisť, fľaša, hádanie, opica, tank, knedľa, geológia, zmrzlina, Budha, posmech z toho, čo má niekto v úcte, piňalka, abstraktný, trntalík, sĺnc (genitív plurálu slova slnce ).

            Druhákovi Filipkovi sa nepozdáva slovo šteblík. Ale nebol by to slovo objavil, keby nečítal knižky. Pretože ho našiel práve v knihe. Jasný dôkaz, aké je čítanie dôležité. Okrem iného nám rozširuje slovnú zásobu.

            A spravili sme si aj jazykovú poradňu, pretože sme sa dozvedeli slová ako:

            rázga- suchá haluz,

            pucmola-handra,

            dikdik- živočích,

            sôvä- mláďa sovy.

            A ešte deti napísali slovné spojenia: si hnusný a si k ničomu. To, čo občas dospelým vykĺzne a neuvedomujú si, aké bolestivé to pre deti môže byť.

            Pri pohľade na prvé dve slová, ktoré boli spomenuté najčastejšie, si vieme všetci predstaviť, že tie malé detské dušičky niečo vyrušuje. A to už je výzva pre nás dospelých. Mali by sme sa snažiť, aby ten ich detský svet bol minimálne taký úžasný, ako bol kedysi ten náš.

          • Najkrajšie slovo v slovenčine

          • V rámci projektu: „Chcem byť s knihou kamarát“, si deti mali pripraviť slovo, ktoré je podľa nich v slovenčine najkrajšie. Aj takéto malé deti vedia, čo je v živote človeka dôležité. Najčastejším slovom totiž bolo slovo:

             

            1. LÁSKA

            2. RODINA

            3. MAMIČKA, MAMA, TATO, RODIČIA, ĽÚBIM ŤA, SRDIEČKO, SRDCE, PROSÍM, ĎAKUJEM, DAR, ŽIVOT

            a ďalšie slová: bublinka, televízia, jahôdka, učiteľka, leto, jar, november, šumák, si pekný, ňufáčik, ňufíček, ňufíčko, živočích, bábika, šťastie, čučoriedka, muzika, šťastný, Zem,

            špeciálne je aj slovo: FUJTAJBLÍK – náš Janík to vysvetlil takto: je to slovo, ktorým sa môžeme pekne a milo vyjadriť na niečo, čo sa nám nepáči 😊.

            Deti si vyberali slová, ktoré pekne znejú, tiež slová, ktoré pomenúvajú niečo alebo niekoho, k čomu alebo ku komu majú vzťah a má pre ne veľký význam. Možno by si mali z nich brať príklad aj mnohí dospelí, ktorí túžia po moci, sláve a bohatstve. Táto trojica ich určite neurobí šťastnými. A ak niekto nevie, čo je v živote človeka skutočne dôležité, deti mu to určite pošepkajú. Stačí ich iba pozorne počúvať.

          • Chcem byť s knihou kamarát

          • Milé deti, vážení rodičia,


            tento rok sme si opäť pripravili pre vaše detičky mesačný projekt, aby si našli cestu ku knihe. Ak zoberieme knihu do ruky a otvoríme ju, začnú z nej vyletovať myšlienky a je už iba na nás, ako s nimi naložíme. Určite nás môžu veľmi obohatiť. Preto sa chystáme zrealizovať  niekoľko aktivít spojených s knihou na najbližšie obdobie. Celý projekt je podrobne popísaný v prílohe.

          • Obedy v MŠ

          • Vážení rodičia,

            obedy v jedálni budú zabezpečené až od pondelka 14.3.2022. Preto Vás prosíme, aby ste deťom dávali väčšiu desiatu.

            Ďakujeme za Vašu trpezlivosť a prajeme Vám pekný deň.

            S úctou zamestnanci školy

          • Obedy v MŠ

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že najbližšie dni nebudú môcť deti chodiť na obed z dôvodu ochorenia kuchárok. Predpokladáme, že sa bude jednať o pondelok a utorok. Je však možné, že to bude trvať dlhšie. Samozrejme Vás budeme informovať hneď, ako deti budú môcť opäť obedovať. Preto Vás prosíme, aby ste deťom dávali väčšiu desiatu.

            Za porozumenie vopred ďakujeme a prajeme pekný zvyšok nedele.

            S pozdravom zamestnanci ZŠ

          • Nástup do školy po jarných prázdninách

          • Na základe školského semafora rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka. Preto prosíme rodičov, aby vyhlásenie odovzdali elektronicky pomocou edupage, prípadne papierovo ( viď príloha ). 

            Tiež chceme povzbudiť všety deti, aby si na pondelok pripravili svoju obľúbenú knižku, pretože nám začína projekt: Chcem byť s knihou kamarát.

             

            Ďakujeme.

          • Všetkovedko 2021/2022

          • Žiaci z našej školy sa aj tento školský rok zúčastnili súťaže Všetkovedko.

            O titul Všetkovedka zabojovalo 20 048 detí.

            Medzi 30% najúspešnejších riešiteľov patria:

            Amália Bacigálová, Tomáš Halmo, Ján Zigo - 4. ročník, Filip Koreň - 2. ročník,

            Matej Dobrovodský - 2. ročník, sa umiestnil medzi 3% najúspešnejších riešiteľov, teda medzi deti, ktoré v súťaži odpovedali na všetky otázky správne a bude zverejnený na stránke súťaže v Galérii slávy.

             

            SRDEČNE GRATULUJEME A TEŠÍME SA Z VÁŠHO ÚSPECHU!

             

          • Jarné prázdniny

          •  

            Termín jarných prázdnin:  od 28.2.2022 do 4.3.2022.

            Začiatok vyučovania po prázdninách: 7.3. 2022.

             

          • Vyzdvihnutie ag testov

          • Od 27.1.2022 si každý rodič môže vyzdvihnúť ďalšie ag testy na domáce samotestovanie v počte kusov: 5. Testy budú vydané na základe podpisu rodiča, resp. zákonného zástupcu.

          • Nástup do školy

          • Milí rodičia,

             

            10.1.2022 ( pondelok) sa vrátime do školských lavíc po dlhom období prázdnin. Všetkým želáme veľa zdravia a pokojných chvíľ v novom roku 2022. Aby však naše nastávajúce dni boli plné zdravia a pokoja, obraciame sa na Vás s prosbou. Veríme, že Vám všetkým záleží, aby škola zostala čo najdlhšie otvorená a aby žiaci nemuseli prejsť na dištančné vyučovanie. Preto Vás veľmi prosíme, aby ste svoje deti v nedeľu alebo v pondelok ráno otestovali antigénovými testami, čím zvýšime bezpečnosť školského prostredia. Tiež Vás prosíme, aby ste svoje deti testovali aj priebežne v ďalších dňoch (ideálne 2x do týždňa). Budúci týždeň budú zabezpečené testy pre všetky deti:  5ks/ 1 dieťa. Budete si ich môcť vyzdvihnúť od utorka: 11.1.2022. Taktiež Vás veľmi prosíme, aby ste pred vstupom Vášho dieťaťa do školy najprv vyplnili Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti (elektronicky na edupage alebo písomne - viď príloha)O všetkých aktuálnych zmenách Vás budeme informovať.

             

            Ďakujeme veľmi za pochopenie.

             

            S pozdravom kolektív ZŠ

          • Vianočná nahrávka 2021

          • Milí rodičia, starí rodičia, príbuzní a všetci priatelia!

            Blížia sa Vianoce. Čas, kedy sa ľudia aspoň na malú chvíľu zastavia, stíšia, zblížia. Čas, kedy sa ľudská láska, ktorá v každom človeku kdesi v hĺbke stále je, dostáva na povrch a zhmotňuje sa do života ľudí v podobe dobrých skutkov, podania pomocnej ruky a pohladení. A jedno take milé maličké pohladenie si pre všetkých pripravili aj deti z našej školy v podobe 20-minútovej vianočnej nahrávky. Tak ak máte chuť, na chvíľu sa zastavte a pri šálke teplého čaju alebo lahodnej kávy si vypočujte naše detičky. Veríme, že Vám spríjemnia predvianočný čas.

            Radostné, pokojné, zdravia plné vianočné chvíle a šťastný celý nový rok 2022 prajú zamestnanci školy.

            Vypočuť vianočnú nahrávku si môžete TU:

            https://moja.uschovna.zoznam.sk/link/bec347ac-a35a-4b8f-a8e6-694d82a3f66d?utm_source=link&utm_medium=referral&utm_campaign=sharing

             

          • Vianoce sa blížia...

          • Vážení rodičia,

            posielame Vám informácie o aktivitách, ktoré sa uskutočnia v poslednom týždni pred prázdninami. So všetkými  zmenami, ktoré môžu vzniknúť na základe epidemiologického vývoja, Vás budeme informovať.

            Tvorivé dielne

            Vianočné dielničky sa uskutočnia 16. decembra ( vo štvrtok ) v doobedňajších hodinách v rámci výchovno – vyučovacieho procesu. Žiaci prídu na ôsmu hodinu a budú vo svojich triedach. Všetci dostanú rovnaké polotovary a vyrobia si pekné výrobky. Vyučovanie podľa rozvrhu nebude, obed a ŠKD riadne budú. Deti si nenosia žiadne peniaze, ani školskú aktovku. Prinesú si iba peračník, desiatu, nápoj, malú vetvičku z ihličnatého stromčeka a škatuľu od topánok – tam si deti odložia svoje výrobky.

            Vianočná besiedka

            Vianočná besiedka bude hneď po dielničkách 16.12.2021 ( vo štvrtok poobede ) bez vzájomného premiešavania sa a občerstvenia, bez tradičného vzájomného obdarúvania sa medzi kamarátmi, žiaci si po triedach pozrú darčeky, ktoré dostanú v rámci ŠKD, ale ak bude veľký počet chýbajúcich, hrať sa s nimi budú až po Novom roku.

            Vianočná akadémia

            Žiaci si nacvičujú krátky program. Ak sa nahrávanie uskutoční ( pretože je neustále vysoký počet chýbajúcich ), ako audio nahrávka sa zverejní na webovej stránke školy.

            Vianočné prázdniny

            Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2021/2022 uskutočnia v skoršom termíne na základe Rozhodnutia ministra školstva č.: 2020/21911:1-A1810 od 20. decembra 2021 do 7. januára 2022. Predpokladaný nástup do školy: 10.1.2022 ( pondelok ).

             

             

            Prajeme Vám pokojné a zdravia plné vianočné chvíle v kruhu svojich najmilších.

            Kolektív ZŠ Jablonec