• Jesenné prázdniny

          • Posledný deň vyučovania pred začiatkom prázdnin: 27. október 2022 (štvrtok)

            Termín prázdnin: 28. október – 31. október 2022

            Začiatok vyučovania po prázdninách: 2. november 2022 (streda)

             

          • Bol to pekný týždeň

          • Plánovaná práca s tekvičkami sa napokon trošku posunula v čase, ale oplatilo sa. Deti povytvárali naozaj originálne práce. Ďakujeme všetkým rodičom za spoluprácu. Bez Vašej pomoci by sme nemohli premeniť triedy na tvorivé dielne.

            Krásnu jesennú náladu vďaka tekvicovým výtvorom sme obohatili o zážitky z posledného dňa v týždni. Deti prišli vo farbách ovocia a zeleniny a priniesli si rôzne mňamky na ochutnávku. Hlavičky mali plné informácií o tom, prečo sa zdravo stravovať. Tiež si uvedomili, že sa máme naozaj dobre oproti mnohým iným ľuďom, ktorí hladujú. A snažili sa pochopiť, že ani prejedanie nie je tá správna cesta. Tobôž nie plytvanie jedlom. Čo sa týka ochutnávky zdravých potravín, naozaj sme neplytvali. Deti zjedli úplne všetko. Čerstvé, sušené, mrazené, varené. Totižto, nedalo sa to nezjesť. Krásne farebné, chutné a lahodné pre oči a aj pre jazyk. Nebudeme menovite písať, kto nám tú hostinu prichystal. Mohli by sme na niekoho zabudnúť. A to nechceme. Preto ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili. Bolo to skutočne výborné. A povieme Vám, ste naozajtní majstri v kuchyni, pretože vďaka Vašim šikovným rukám si deti šošovicové placky pomýlili s rezňami a tiež si vôbec nevšimli, že zelená róba koláčika môže byť vďaka chutnému špenátiku😊. No proste to bolo na 1*.

            Milí rodičia, naozaj ďakujeme za pomoc. Vďaka Vašej snahe, ochote a obetavosti mali dnes deti naozaj pekný deň. A my sme sa tešili spolu s nimi.

            Ďakujeme!

          • Hovorme o jedle

          •             jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda. Práve 16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy. Vyvážená strava je veľmi dôležitá, preto by sme sa radi venovali tejto téme, ako aj téme obezita, ktorá je vo vyspelých krajinách často príčinou rôznych ochorení a na druhej strane by sme chceli upozorniť, že existujú krajiny, kde obyvatelia trpia hladom a rôznymi chorobami spôsobenými  neadekvátnym zložením stravy z nedostatku.

            Túto aktivitu by sme chceli uskutočniť v piatok 21.10.2022 počas výchovno- vzdelávacieho procesu a aj v rámci škd.

             

            Milí rodičia,

            veľmi by sme Vás chceli poprosiť o spoluprácu. Deti by v tento deň prišli oblečené vo farbách ovocia a zeleniny, a to nasledovne:

             

            žiaci 1. ročníka: v žltej farbe,

            žiaci 2. ročníka: v modrej alebo fialovej farbe,

            žiaci 3. ročníka: v zelenej farbe,

            žiaci 4. ročníka: v oranžovej alebo červenej farbe

            ( stačí nejaká časť oblečenia, napr. tričko, ponožky, pásik na odeve, ak nemáte nič v tejto farbe, môže byť stužka, šatka, sponka,....).

             

            Každý žiak si prinesie nejaké ovocie alebo zeleninu tej istej farby, ako má mať odev, napr.:

            prváci budú žltí, môžu si priniesť citrón, žlté jablko, …,

            druháci budú modrí, fialoví- baklažán, slivka, hrozno, čučoriedka…,

            tretiaci budú zelení- zelené jablko, limetka, kivi, paprika,…

            štvrtáci budú oranžoví, červení- mandarínka, pomaranč, … .

            Ovocie a zelenina nemusia byť čerstvé, môžu byť aj sušené. Ak nemáte k dispozícii skutočné ovocie a zeleninu, dieťa si konkrétne ovocie a zeleninu môže nakresliť, alebo vystrihnúť z časopisu.

             

            O jednotlivých druhoch ovocia a zeleniny si deti prichystajú 1 informáciu, ktorú nám povedia a nakoniec si všetko spoločne zjedia. Ak by chcel niekto priniesť akékoľvek iné zdravé pochutiny, určite to privítame, deti majú spoločné ochutnávky veľmi rady. Už teraz Vám ďakujeme za spoluprácu.

             

             

             

          • Turistika do Malých Karpát- Čierna skala

          • Je nedeľa poobede, najvhodnejší čas na oddych. My sme sa však premohli a išli na túru do Malých Karpát. Počasie bolo také nádherné, akoby sme si ho objednali. Teplo a slnečno. Zlatisté lúče zvýrazňovali jesenné odtiene listov na stromoch. Sem - tam kvetinka a všade rôzne druhy húb. A chrobáčiky? Tie si zohrievali svoje chrbátiky a užívali slniečko plnými dúškami. Akoby tušili, že tá krása sa čoskoro pominie. Všetko bolo dokonalo jesenno- prekrásne. A do tejto poézie sme vstúpili my. Dospeláci, deti a jeden psík. Nikto sa nebál, že sa niekomu niečo stane, nikto sa nikam  nenáhlil. Super sme sa porozprávali, zabavili sa, zasmiali a oddýchli si. Bol to veľmi príjemne strávený čas. Tá obyčajnosť, ktorá sa vytráca zo života ľudí, nám na chvíľu vyčarovala neobyčajné chvíle.

            Ďakujeme všetkým :-).

          • Ako sme jabĺčkovali :-)

          • 6.10.2022 (štvrtok) bol výnimočný deň. Deň prehriaty jesenným slnkom bol nádherne vyzdobený jemnými pavučinkovými nitkami babieho leta. Deti plné energie, oveľa plnšie než inokedy. Preto sme sa pustili do jabĺčkových aktivít. Začali sme na vyučovaní, na hodinách. Prestávočku sme si spestrili naozaj bohatým výberom najrôznejších druhov sladkých múčnikov a zákuskov, džúsov, šťavičiek, čerstvých jabĺk, sušených jabĺk,...  . Úplné jabĺčkové hodovanie. Človek by ani neveril, koľko zázračne chutných koláčikov existuje z jabĺčok. A ani by sme to nezistili, nebyť obetavých a šikovných ručičiek našich mamičiek. A možno aj oteckov. Ďakujeme Vám. Deti sa výborne napapkali a ani jedno z nich sa nesťažovalo, že by ho bolelo bruško. Prečo? Lebo jabĺčka majú skutočne zázračnú moc. A keďže dodávajú aj energiu, poobede ju naše deťúrence využili na super zábavu, ktorú prichystali rodičia z OZ Chrobáčiky. A ak sme si mysleli, že v škole sme mali všetky druhy jablkových dobrôt, aké existujú, tak to sme sa mýlili. Je ich ooooveľa viac. Dobrôt bola plná záhrada. A všetko sa to nádherne ligotalo. Lebo slniečko má tiež veľmi maškrtný jazýček.

            Za všetko Vám ďakujeme,  milí rodičia :-) !

          • Turistika do Malých Karpát

          • Váženi rodičia,

            dňa 9.10.2022 (nedeľa poobede) sa chystáme na túru do Malých Karpát-  Čierna skala. Ak ešte nemáte program a chcete sa nabažiť krás jesennej prírody, pozývame Vás. Dopravu by si zabezpečil každý osobným autom. Preto Vás pozývame na výstup, zároveň Vás však veľmi pekne chceme požiadať o láskavosť, či by ste sa so svojimi deťmi nepridali k pedagogickému kolektívu na svojich autách a prípadne neposkytli voľné miesto v aute spolužiakom svojich detí a ich rodičom. Samozrejme, všetko je na báze dobrovoľnosti, vzájomnej dohody a Vášho slobodného rozhodnutia.

            Kedy: 9.10.2022 (nedeľa) o 14.00hod.

            Kde:  stretneme sa pred budovou školy

            Kam: Malé Karpaty, vrch Čierna skala (655 m.n.m.)

             

            V prípade nepriaznivého počasia sa turistika prekladá na 16.10.2022 o 14.00hod.

            Za ochotu Vám už teraz veľmi ďakujeme a tešíme sa na príjemne strávené popoludnie s Vami všetkými.

          • S jabĺčkami až do zjabĺčkovania sa

          • Milí rodičia,

            na mesiac september sme si naplánovali jabĺčkovú aktivitu. 29.9.2022 sme si pri potoku Gidra zasadili jabloň. Ďalšie aktivity plánujeme na štvrtok, 6.10.2022. Vyučovanie v dopoludňajších hodinách zameriame na činnosti, ktoré sa spájajú s jablkami. Preto  sme Vás chceli poprosiť,  či by ste na 6.10.2022 vedeli dať svojim deťom nejaké jablkové dobroty. Môžu to byť rôzne jablkové koláčiky, šťavy, výživy, sušené jablká, čerstvé jablká,… . Deti si môžu priniesť jablkové občerstvenie aj pre spolužiakov a urobiť si spoločnú ochutnávku. Samozrejme, je to na dobrovoľnej báze.

            Poobede o 14.30 sa presunieme do záhrady, kde budeme mať jabĺčkové hodovanie spolu so škôlkarmi. Aktivity budú pre všetky deti z MŠ a ZŠ Jablonec. Preto prosíme, aby sa zúčastnili aj nedružinári, ak to bude možné. Ak si pôjdete vyzdvihnúť svoje dieťa z ŠKD v čase od 14.30 hod. a nebudeme v budove školy, nájdete nás v záhrade. Samozrejme, iba ak bude priaznivé počasie.

            Tešíme sa a ďakujeme za spoluprácu.

            Kolektív ZŠ

             

          • Všetkovedko

          • Máte zvedavé dieťa, ktoré rado objavuje a spoznáva svet?  Ak áno, neváhajte a prihláste vaše dieťa do 25. októbra 2022 u svojho učiteľa. Štartovné je 5 €. Súťažiť môžu žiaci 2.- 4. ročníka.

             

            O titul VŠETKOVEDKO sa bude bojovať 30. novembra.

             

          • Vystúpenie pre starších

          • V nedeľu 2.10.2022 detičky zo speváckeho krúžku Speváčik, pod vedením pani učiteľky Štěpánky, vystúpili pre našich dôchodcov v Spoločenskom dome v Jablonci. Po úvodnom slove pána starostu zaspievali pár milých piesní, ktoré sa  za krátky čas pôsobenia ich krúžku stihli naučiť. Zaspievali ich s láskou a s úsmevom na tvári. A s takou istou radosťou rozdali milé darčeky, ktoré si pre našich spoluobčanov vyrobili. Za svoje snaženie dostali malú sladkú odmenu a my sa všetci tešíme, že svojou prítomnsťou potešili našich starších spoluobčanov.

            Ďakujeme!